Συντονίστρια: Ευγενία Ανδρουτσέλλη

Απώτερος σκοπός εργαστηρίου: απόκτηση μεγαλύτερης επίγνωσης του εαυτού/ ενδυνάμωση και εκγύμναση θετικών στοιχείων του χαρακτήρα/ εντοπισμός δυνάμεων/ ενίσχυση ψυχικών πόρων/ αποτελεσματικότερη διαχείριση δυσκολιών/ πιο ασφαλείς επιλογές/ λήψη σοφότερων αποφάσεων στη ζωή/ θωράκιση ψυχικής υγείας.

Σε ποιους απευθύνεται:

Σε όσους/ες έχουν μπει σε ένα δρόμο αυτοβελτίωσης και θετικής αυτοανάπτυξης, σε όσους/ες θέλουν να ενδυναμώσουν πτυχές του εαυτού τους, σε όσους/ες θέλουν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, σε όσους/ες θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό τους.

 

Περιγραφή:

Εσύ πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου;

Εσύ πόσο συνειδητοποιημένος-η είσαι ως προς τον εαυτό σου;

→Πόσο συχνά κάνεις ένα τέτοιου είδους στοχασμό;

Αυτό το πρόγραμμα είναι ιδανικό και για εσένα που απάντησες «όχι συχνά» και για εσένα που απάντησες «συνεχώς». Και αυτό γιατί, η αυτογνωσία είναι μια ικανότητα που όπως ένας μυς, χρειάζεται μια καλή εκγύμναση για να δυναμώσει.

Τι είναι Αυτογνωσία;

Η αυτογνωσία είναι η καλύτερη γνώση και δύναμη. Σχετίζεται με την επίγνωση που έχουμε για τις διάφορες πτυχές του χαρακτήρα μας, τις δυνάμεις μας, τις αξίες μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Ουσιαστικά, είναι μια ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία ο εαυτός γίνεται το επίκεντρο της προσοχής. Το να γνωρίζουμε λοιπόν, πολύπλευρα τον εαυτό μας, μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε εποικοδομητικά τα θετικά μας χαρακτηριστικά, να αξιοποιούμε τις δυνάμεις μας και να βελτιώνουμε τις αδύναμες πτυχές μας.

 Συχνά όμως, εγκλωβιζόμαστε στην εικόνα που παρουσιάζουμε στους άλλους, εστιάζοντας σε επιφανειακές πλευρές του εαυτού μας ή σε μια εικόνα που πλάθουμε ώστε να είναι αρεστή και αποδεχτή στην κοινωνία. Επιπλέον, τα σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά γεγονότα μας κάνουν συχνά να αισθανόμαστε απόγνωση και αβοηθησία. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, τρέφεται μια αδύναμη και οκνηρή εικόνα για τον εαυτό και μένουν στο σκοτάδι σημαντικές πτυχές του εαυτού μας.

Ο εαυτός μας αποτελείται από ένα συνεκτικό σύνολο στοιχείων. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την αυτογνωσία, την αυτοκατανόηση, την αυτοβοήθεια, την αυτοβελτίωση, την αυτοεκτίμηση, την αυτοσυμπόνια και άλλα. Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν την εικόνα που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας, την «σχέση» μας με αυτόν καθώς και τη σχέση μας με τους άλλους.

Μέσα από αυτό το εργαστήριο θα εστιάσουμε σε αρκετά από αυτά τα στοιχεία ώστε να χτίσουμε μια πιο υγιή και ανθεκτική εικόνα και σχέση με τον εαυτό μας. Ως απώτερος σκοπός είναι η ενδυνάμωσή μας και η απόκτηση ιδιοτήτων που θα μπορούν πρωτίστως να μας (αυτό)θωρακίσουν και (αυτό)βοηθήσουν απέναντι στις κρίσεις της ζωής. Γιατί, πρωτίστως, ο ίδιος μας ο εαυτός θα πρέπει να είναι η καλύτερη δύναμη και άμυνά μας.

Οφέλη Αυτογνωσίας:

 • Γινόμαστε πιο σίγουροι και πιο δημιουργικοί

 • Παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις

 • Οικοδομούμε ισχυρότερες σχέσεις και επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά

 • Είμαστε καλύτεροι εργαζόμενοι και παίρνουμε περισσότερες προαγωγές

 • Είμαστε πιο αποτελεσματικοί ηγέτες με πιο ικανοποιημένους υπαλλήλους και πιο κερδοφόρες εταιρείες

 • Μας κάνει πιο ενεργητικούς, τονώνει την αποδοχή μας και  ενθαρρύνει τη θετική αυτο-ανάπτυξη

 • Μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα από την οπτική των άλλων, να ασκούμε τον αυτοέλεγχο, να εργαζόμαστε δημιουργικά και παραγωγικά και να νιώθουμε υπερηφάνεια για τον εαυτό μας και μια γενική αυτοεκτίμηση

 • Οδηγεί σε καλύτερη λήψη αποφάσεων

Πρόγραμμα Εργαστηρίων

Πρόκειται για ένα εργαστήριο με 9 προκαθορισμένες συναντήσεις δομημένες με συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και σκοπό που έχουν ως απώτερο στόχο την αυτογνωσία και την απόκτηση "εργαλείων" σε σχέση με το αντικείμενο αυτό.

1η Συνάντηση:

Σπάζοντας τον πάγο. Έτοιμος να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι αυτο-αποκάλυψης;

Σκοπός: γνωριμία/ ενημέρωση/ διαμόρφωση συμβολαίου ομάδας.

2η Συνάντηση:

Το Ιστιοφόρο. Ποιος έχει τον έλεγχο του ιστιοφόρου;

Σκοπός: κατανόηση της ανθρώπινης λειτουργίας/ επίγνωση όλων των παραμέτρων, εσωτερικών και εξωτερικών, που συνθέτουν και επηρεάζουν τη ζωή/ εστίαση σε παραμέτρους που χρήζουν ενδυνάμωσης.

3η Συνάντηση:

Γνώθι σαυτόν. Μαθαίνοντας για την αυτογνωσία. Τι είναι τα σχήματα για τον εαυτό;

Σκοπός: εντοπισμός δυνατών και αδύναμων στοιχείων χαρακτήρα/ αναπλαισίωση των αδύναμων στοιχείων/ εργαλείο εντοπισμού 24 δυνάμεων του χαρακτήρα.

4η Συνάντηση:

Στα ίχνη των χαμένων δυνάμεων. Εσύ τελικά, πόσο καλά γνωρίζεις τις δυνάμεις σου;

Σκοπός: εντοπισμός βασικών δυνάμεων του χαρακτήρα μας/ εντοπισμός στην καθημερινή ζωή/ αξιοποίησή τους με αποτελεσματικούς τρόπους.

5η Συνάντηση:

Και αυτό θα περάσει. Πόσο εύκολα το βάζεις κάτω;

Σκοπός: γνώση της έννοιας της αυτοπεποίθησης/ τρόποι ενίσχυσης αυτοπεποίθησης.

6η Συνάντηση:

Αξίζω!. Τι θεωρείς ότι σε κάνει να αξίζεις;

Σκοπός: γνώση έννοιας αυτοεκτίμησης/ μάθηση τρόπων ενίσχυσης αυτοεκτίμησης.

7η Συνάντηση:

Η δύναμη των λέξεων. Πόσο αποτελεσματικά επικοινωνείς;

Σκοπός: μάθηση διεκδικητικής επικοινωνίας/ σημασία διεκδικητικής επικοινωνίας/ διεκδίκηση με όρια και σεβασμό/ αποφυγή παθητικής συμπεριφοράς/ αποφυγή επιθετικής συμπεριφοράς/ αποτελεσματικότερη επικοινωνία.

8η Συνάντηση:

Αγκαλιάζοντας τον εαυτό. Πόσο σκληρός/ή και αυστηρός/ή είσαι με τον εαυτό σου; Πόσο εύκολα τον «στήνεις στον τοίχο;»

Σκοπός: γνώση έννοιας αυτοσυμπόνιας/ μάθηση τρόπων άσκησης αυτοσυμπόνιας/ μείωση «αυτομαστιγώματος»/ αποδοχή της μη τελειότητας/ κατανόηση αυτοφροντίδας

9η Συνάντηση:

Η Βαλίτσα μου. Τι κρατάς από αυτό το εργαστήριο; Τι μαθαίνεις για εσένα; Τι όπλα έχεις πλέον στη φαρέτρα σου;

Σκοπός: αναστοχασμός/ σύνθεση μάθησης/ κλείσιμο και αποχαιρετισμός.

Συχνές ερωτήσεις:

Τι είναι η ψυχοεκπαίδευση;

Η ψυχοεκπαίδευση θεωρείται γενικά ότι είναι μια μορφή προαγωγής της υγείας που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ατόμου για παράγοντες που προάγουν ή διακυβεύουν την ευημερία του. Μέσω της ψυχοεκπαίδευσης, τα άτομα αποκτούν εκείνες τις δεξιότητες και την κατανόηση που οδηγούν σε αλλαγή συμπεριφοράς και σε καλύτερη ποιότητα ζωής (Jarosz, 2020).

Σε τι θα με βοηθήσει η ψυχοεκπαίδευση;

Αρχικά, μέσα από μια θετική εστίαση στην ψυχοεκπαίδευση, οι παρεμβάσεις δεν επικεντρώνονται γύρω από τα σφάλματα, τις ασθένειες ή τα ελλείμματα ενός ατόμου. Αντιθέτως, προσπαθούν να αξιοποιούν τα δυνατά σημεία του ατόμου ενθαρρύνοντας νέες ικανότητες και οδηγώντας το σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση (Lukens & McFarlane, 2006). Δεύτερον, η ψυχοεκπαίδευση δίνει μια ευκαιρία στον γενικό (μη κλινικό) πληθυσμό να μάθει για θεωρίες ευεξίας και υγείας που μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαβίωση και που προηγουμένως ήταν διαθέσιμες μόνο σε κλινικούς πληθυσμούς.

Τι είναι μια ψυχοεκπαιδευτική ομάδα;

Ο όρος ψυχοεκπαιδευτική ομάδα αφορά σε ένα ευρύ φάσμα ομάδων που έχουν την εκπαίδευση ως ένα σημαντικό στοιχείο εκτός του ψυχολογικού. Οι ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες είναι χρήσιμες για την εκπαίδευση όσων αντιμετωπίζουν μια πιθανή απειλή ή ένα αναπτυξιακό γεγονός της ζωής καθώς και για τη διδασκαλία δεξιοτήτων αντιμετώπισης άμεσων κρίσεων της ζωής. Στις ομάδες αυτές μπορούν να συμμετέχουν άτομα από όλες τις ηλικίες και τα εκπαιδευτικά επίπεδα σε σχεδόν κάθε περιβάλλον. Προσφέρουν ένα υποστηρικτικό και δομημένο περιβάλλον στο οποίο τα μέλη μπορούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή να επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση μιας εργασίας. Σε αυτές τις ομάδες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και στη μάθηση. Αποτελούν δηλαδή, ένα υβρίδιο μιας ακαδημαϊκής τάξης και μιας συμβουλευτικής ομάδας. Από τη μία, μοιάζουν με τάξεις στις οποίες υπάρχουν πολλοί συμμετέχοντες, εφαρμόζονται οι αρχές διδασκαλίας, το παρουσιαζόμενο υλικό προορίζεται να μαθευτεί και να διατηρηθεί και ο αρχηγός είναι ο ειδικός/εκπαιδευτής. Και από την άλλη, είναι παρόμοιες με τις συμβουλευτικές ομάδες καθώς οι αλληλεπιδράσεις των μελών είναι σημαντικές, δίνεται προσοχή στη δυναμική της ομάδας και σε δεξιότητες όπως η επικοινωνία και οι σχέσεις ενώ ο ηγέτης κατά καιρούς μπορεί να λαμβάνει το ρόλο ενός διαμεσολαβητή.

Γιατί να επιλέξω μια ψυχοεκπαιδευτική ομάδα;

 • Τα μέλη αποκτούν νέους και ακριβείς τρόπους να βλέπουν τον εαυτό τους και τις καταστάσεις.

 • Η ενισχυμένη αλληλοκατανόηση παρέχει στα μέλη αισθήματα ενδυνάμωσης και ως εκ τούτου βελτιώνει τις ικανότητές τους για αντιμετώπιση.

 • Το να είσαι κοντά σε άλλους βοηθά στην προώθηση της αισιοδοξίας, η οποία με τη σειρά της προάγει το κίνητρο για ανάκαμψη.

 • Η ανακάλυψη ότι ένα άτομο δεν είναι μόνο του παρέχει τη διαβεβαίωση ότι χρειάζεται να προχωρήσει.

 • Βοηθά τα μέλη να συνδεθούν/σχετιστούν μεταξύ τους (και με τον εαυτό τους) με πιο υγιείς τρόπους.

 • Συμβάλλουν στην αύξηση της αυτοεκτίμησης.

 • Αυξάνουν την αίσθηση ενδυνάμωσης και εμπιστοσύνης μέσα από την επίλυση προβλημάτων.

Πως θα με βοηθήσει η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες:

Οι άνθρωποι, από τη φύση τους, είναι κοινωνικά πλάσματα που ζουν και λειτουργούν σε ομάδες. Η συμμετοχή λοιπόν, σε ομαδικές δραστηριότητες εξασφαλίζει ότι όλα τα μέλη της ομάδας μαθαίνουν τις ίδιες τεχνικές. Συνδέουν την ομάδα συσφίγγοντας τις σχέσεις μεταξύ των μελών της. Οι ομάδες παρέχουν μια δυναμική στα πλαίσια της οποίας προωθείται η προσωπική ανάπτυξη και η διαφώτιση προσωπικών και κοινωνικών πτυχών της καθημερινότητας μας.

Η πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων ως ομάδα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι προωθεί την υποστήριξη και αυξάνει το κίνητρο για μάθηση. Τα μέλη της ομάδας μπορούν να ενθαρρύνουν το ένα το άλλο να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες, να αποκτούν νέες δεξιότητες και να μπορούν να αλληλοβοηθούνται ως προς αυτό. Μάλιστα, πολλαπλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πολλές ευεργετικές συμπεριφορές προέρχονται από ομαδική συνεργασία αποφέροντας σημαντικά οφέλη στη μείωση του στρες.

Διάρκεια προγράμματος

Η ομάδα θα ολοκληρωθεί σε 9 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών.

Κόστος επένδυσης

 • 170 ευρώ

 • 130 ευρώ, για εγγραφή early bird (τις πρώτες δύο εβδομάδες), 

 • 20% έκπτωση για άνεργους, φοιτητές, ΑμΕΑ

 • δυνατότητα καταβολής σε δύο δόσεις

Τηλέφωνο

Email 

Επικοινωνία

Ακολουθήστε μας

2610 33 46 55

 • Facebook
 • Instagram