Image by Tim Foster

Ασκήσεις ψυχικής ενδυνάμωσης με σκοπό την ανάπτυξη και ενίσχυση της Αυτοπεποίθησης

Συντονίστρια: Μαρία Ιωακειμίδη

Η αυτοπεποίθηση είναι μια 'στάση' που μας επιτρέπει να έχουμε μια θετική αλλά και ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό μας και για τις ικανότητες μας να χειριζόμαστε τις καταστάσεις ή τις δυσκολίες που μας αφορούν. Με άλλα λόγια, είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε στις ικανότητες του να πράττουμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και της λογικής, ό,τι επιθυμούμε, σχεδιάζουμε και αναμένουμε καθώς και η αίσθηση ότι ασκούμε έλεγχο στη ζωή μας. Ακόμα και αν κάτι δεν πάει καλά, η θετική στάση και η αποδοχή του εαυτού στα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση δεν αλλάζει.

Πολλές φορές ακούμε τους γύρω μας να λένε «δεν έχω αρκετή αυτοπεποίθηση να κάνω αυτό, δεν πιστεύω ότι μπορώ να καταφέρω εκείνο, δεν είμαι τόσο καλός/ή για το άλλο», σκέψεις που κάνουμε ακόμα κι εμείς οι ίδιοι. Τι σημαίνει ωστόσο η αναπαραγωγή αυτών των φράσεων, αυτών των σκέψεων για τον εαυτό μας. Είναι η ένδειξη για να ακούσουμε το καμπανάκι που χτυπάει και μας ενημερώνει για την δυσπιστία που δείχνουμε στον εαυτό μας, τις ικανότητες μας, τα όριά μας. Είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να δουλέψουμε με εμάς, το σώμα και το μυαλό μας και να αντικαταστήσουμε αυτή τη δυσπιστία προς το πρόσωπο μας με θετικότητα.

Είναι εύκολο να αποκαταστήσω τη χαμένη μου αυτοπεποίθηση; Η απάντηση είναι όχι. Τίποτα δεν είναι εύκολο, κυρίως όταν αφορά την ανάπτυξη και την βελτίωση του εαυτού μας. Θέλει φροντίδα, αφοσίωση και δέσμευση για να αναγνωρίσω και να αλλάξω όλα εκείνα που με κρατούν πίσω, όπως πεποιθήσεις, συνήθειες και συμπεριφορές. Στο τέλος, όμως της διαδρομής θα δικαιωθώ μέσα από το αίσθημα της ικανοποίησης για όσα πέτυχα και για την εξέλιξη που είχα ως άτομο δουλεύοντας και φροντίζοντας τον εαυτό μου.

Μέσα από αυτό το βιωματικό εργαστήριο στοχεύουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να τον ακούσουμε και τελικώς να ενδυναμωθούμε υψώνοντας τα δυνατά μας χαρακτηριστικά  και αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας τα λιγότερο δυνατά. Η έκθεση και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της ομάδας θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε πτυχές του εαυτού μας που μέχρι τότε δεν γνωρίζαμε. Οι βιωματικές ασκήσεις που θα πραγματοποιούνται σε κάθε μας συνάντηση θα βοηθήσουν όλους τους συμμετέχοντες και όλες τις συμμετέχουσες να δώσουν αξία στις ήδη υπάρχουσες ικανότητες τους και να αναπτύξουν όσες άλλες μπορούν για να πετύχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Q&A

 1. Τί είναι η ψυχική ενδυνάμωση;

 2. Τί σημαίνει ο όρος αυτοπεποίθηση;

 3. Πώς σχετίζονται αυτές οι δύο έννοιες ( ψυχική ενδυνάμωση & αυτοπεποίθηση);

 4. Γιατί είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης;

 5. Σε τι μας ωφελεί;

 6. Σε ποιους απευθύνεται;

Η ψυχική ενδυνάμωση είναι μια διαδικασία βελτίωσης του εαυτού μας. Μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που κάποιος συνειδητοποιεί ότι οι πράξεις, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας βρίσκονται υπό τον έλεγχο μας. Ο νους εκπαιδεύεται να ξεχωρίζει το σημαντικό από το ασήμαντο και έτσι αποφεύγουμε τους δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψεις και συμπεριφοράς.

Η τόσο κοινή στην χρήση, αλλά τόσο σημαντική στον κλάδο της ψυχολογίας έννοια της αφορά μια 'στάση' που μας επιτρέπει να έχουμε μια θετική αλλά και ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό μας και για τις ικανότητές μας, να χειριζόμαστε τις καταστάσεις ή τις δυσκολίες που μας αφορούν. Με άλλα λόγια, είναι η πεποίθηση μας ότι έχουμε την ικανότητα να πράξουμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και της λογικής, ό,τι επιθυμούμε, σχεδιάζουμε και αναμένουμε. Αντανακλά, επίσης, την εμπιστοσύνη που έχουμε στις ικανότητες μας αυτές, αλλά και την αίσθηση ότι ασκούμε έλεγχο στη ζωή μας.

Οι δύο ικανότητες, όπως θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε, της ψυχικής ενδυνάμωσης και της αυτοπεποίθησης, συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Όπως αναφέραμε η ψυχική ενδυνάμωση είναι μια διαδικασία βελτίωσης του εαυτού. Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης είναι βασικό βήμα φροντίδας για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο, να φτάσουμε δηλαδή σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αυτοπεποίθηση είναι ένα μόνο μέσο από τα πολλά που μπορούν να συμβάλλουν στην ψυχική ενδυνάμωση του ατόμου.

Ο εαυτός μας είναι ο πολύτιμος σύμμαχος μας. Προκειμένου να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, να μπορούμε να θέσουμε στόχους, να θέτουμε τα όρια μας, να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους γύρω μας, να μάθουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και να τις αξιολογούμε με ακρίβεια, όλα αυτά και ακόμα περισσότερα δεν μπορούν να επιτευχθούν αν δεν υπάρχει αυτοπεποίθηση. Λείπει στην ουσία η πίστη στον εαυτό μας.

Η συμμετοχή σε αυτήν την βιωματική ομάδα θα βοηθήσει ώστε να αποκτήσουμε τα εφόδια και τα κατάλληλα εργαλεία για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας, να παλέψουμε για τους στόχους και τα όνειρa μας. Ακόμα και αν κάτι στην πορεία ή στην εξέλιξη ενός στόχου ή μιας διαδικασίας μπορεί να φαίνεται αρχικά ότι πηγαίνει λάθος, η θετική στάση και η αποδοχή του εαυτού στα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση παραμένει σταθερή και αμετάβλητη.

Το εργαστήριο αυτό δεν έχει περιορισμούς στα άτομα που μπορούν να το παρακολουθήσουν. Απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό ανεξαιρέτως ηλικίας, φύλου, επαγγελματικής ιδιότητας ή οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε επιθυμεί να ασχοληθεί με τη φροντίδα του εαυτού του.

Διάρκεια προγράμματος

Η ομάδα θα ολοκληρωθεί σε 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας 2,5 ωρών.

Κόστος επένδυσης

 • 170 ευρώ

 • 130 ευρώ, για εγγραφή early bird (τις πρώτες δύο εβδομάδες), 

 • 20% έκπτωση για άνεργους, φοιτητές, ΑμΕΑ

 • δυνατότητα καταβολής σε δύο δόσεις

Τηλέφωνο

Email 

Επικοινωνία

Ακολουθήστε μας

2610 33 46 55

 • Facebook
 • Instagram