Σkίτσο Missy Merida ❤️
Όλες/οι έχουμε χαρακτηριστικά στο σώμα μας που δεν μας ξετρελαίνουν, άλλες φορές τα αγνοούμε, άλλες πάλι μας γίνονται έμμονη ιδέα. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτριες/τες ένος καταιγισμού εικόνων και σχολίων που εντείνουν την αρνητική αυτοεικόνα μας, ας μην ξεχνάμε όμως ότι στο τέλος της ημέρας οι σκληρότερες/οι κριτές του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιες/οι. Μια υγιής αυτό-εικόνα καθορίζει το πως νιώθουμε για την εμφάνισή μας, καθορίζει την αυτοεκτίμησή μας, και ακόμα περισσότερο τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τελικά την ψυχική μας υγεία αυτή καθ’ αυτήν.
Πολλες/οί από εμάς βρισκόμαστε σε διαρκή κατάσταση μάχης με το σώμα μας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Οι προσδοκίες που δημιουργούμε για το σώμα μας είναι ουτοπικές και διαστρεβλώνουμε την αντίληψη για τον εαυτό μας, την αυτό-εικόνα μας. Όσο πιο πολύ προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις κοινωνικές πιέσεις που δεχόμαστε λόγω του βάρους ή της σωματικής διάπλασης, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απογοητεύσεις που βιώνουμε. Γινόμαστε έτσι επιρρεπείς σε διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπως είναι η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, ακόμα και κατάθλιψη αφού η σχέση τους με τον εαυτό μας κλονίζεται καθημερινά.
Τί μπορώ να κάνω;
Να φροντίζεις καθημερινά τον εαυτό σου υιοθετώντας μερικές ή όλες από τις παρακάτω καλές πρακτικές:
-
Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην σου αρέσουν όλα τα στοιχεία του σώματός σου, η εξωτερική σου εμφάνιση είναι μόνο μία από τις πάμπολλες διαστάσεις του εαυτού σου, και σίγουρα όχι η σημαντικότερη.
-
Είναι εντάξει να υπάρχουν στιγμές που να δυσκολεύεσαι να σε αγαπήσεις, όπως είναι εντάξει να υπάρχουν στιγμές που σε θαυμάζεις.
-
Αντικατέστησε ΟΛΟΥΣ τους τοξικούς λογαριασμούς που ακολουθείς στο Instagram με άλλους που ταιριάζουν στο δικό σου τρόπο ζωής, Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των λογαριασμών που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν για διάφορα κοινωνικά ζητήματα, που προάγουν θετικά μηνύματα, ένα τέτοιο παράδειγμα αντιπροσωπεύει και η δράση του Κέντρου Εριφύλη «Αγαπητό μου σώμα...» στην παραλία Καλόγριας.
-
Γράψε post it notes στον εαυτό σου, σε διάφορα σημεία στη δουλειά και στο σπίτι που να σου θυμίζουν γιατί αγαπάς το σώμα σου.
-
Σταμάτα συνειδητά την σκέψη σου όταν ξεκινάς να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους.
-
Να είσαι ο εαυτός σου και να το απολαμβάνεις!
Προσοχή! Χρήση facebook & instagram!
Δυστυχώς, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν βρεθεί ότι προάγουν την ισχνότητα, τη διαιτητική συμπεριφορά και την απώλεια βάρους μέσα από εξιδανικευμένες εικόνες «τέλειων» γυναικών (Perloff, 2014). Οι γυναίκες που έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εσωτερίκευσης του προτύπου της ισχνότητας, τελειομανίας και / ή χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ιδιαίτερα πιθανό να περνούν το χρόνο τους σε συγκρίσεις εμφάνισης διαδικτυακά και ότι είναι πιθανόν ότι δε προβαίνουν σε καθοδικές συγκρίσεις εμφάνισης (σύγκριση της εμφάνισής τους με αυτή των λιγότερο ελκυστικών φίλων τους). Επιπλέον, οι δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνεπάγονται έκθεση σε εξιδανικευμένες εικόνες ελκυστικών γυναικών (όπως για παράδειγμα διασημοτήτων) ή σε εικόνες σχετικές με γυμναστική (που επικεντρώνονται στο γυμνασμένο σώμα), έχουν συσχετισθεί με την επιτήρηση του σώματος (η ενασχόληση με την εμφάνιση κάποιου), τις συγκρίσεις εμφάνισης και με τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος μεταξύ νεαρών γυναικών (Betz, Sabik & Ramsey, 2019).
Αν και είναι απίθανο η χρήση του Facebook από μόνη της να ευθύνεται για το υψηλό αυτό δείκτη (όπως όλα τα «εργαλεία» του ανθρώπου) η υπάρχουσα βιβλιογραφία επισημαίνει τη θετική συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση του Facebook και τη δυσαρέσκεια με το σώμα (Fardouly & Vartanian, 2015). Γενικά, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Facebook ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι με την εμφάνισή τους από ότι οι άνθρωποι που δεν το χρησιμοποιούσαν καθόλου ή δεν το χρησιμοποιούσαν τακτικά (Stronge και συν., 2015). Το Facebook παρέχει στις γυναίκες ένα μέσο για να ασχολούνται συνεχώς με κοινωνικές συγκρίσεις που αφορούν την εμφάνιση και επομένως αυτές με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ή την ενίσχυση ανησυχιών σχετικές με την εικόνα του σώματος σε νεαρές γυναίκες (Fardouly et al, 2015).
Πρωταρχικός στόχος του Instagram είναι η κοινοποίηση εικόνων και βίντεο, η ανάρτηση και η αντίδραση «μου αρέσει» οι οποίες αναφέρονται αποκλειστικά στην ανάρτηση και την αντίδραση στις εικόνες και τα βίντεο. Ωστόσο, η ανάρτηση και η αντίδραση στο Facebook μπορούν να αναφέρονται σε εικόνες και βίντεο, αλλά και σε ενημερώσεις κατάστασης (Frison & Eggermont, 2017). Το Instagram μπορεί επομένως, να παρέχει στους χρήστες λιγότερες δυνατότητες να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα και να αναζητήσουν κοινωνική υποστήριξη και συνεπώς να μειώσουν έτσι την καταθλιπτική τους διάθεση, από το Facebook, κάτι που πιθανώς εξηγεί γιατί το Instagram δεν είναι ικανό να μειώσει την καταθλιπτική διάθεση (Frison & Eggermont, 2017).
Είναι πιθανό ότι το να δίνεις αξία σε ανατροφοδότηση που προέρχεται από άλλους συνδέεται πιο στενά με την προγραμματισμένη δίαιτα και την εμμονική γυμναστική, την τάση προς αδυνάτισμα από ότι με τις πράξεις της λαιμαργίας και της αποτοξίνωσης που είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα των βουλιμικών συμπεριφορών (Butkowski, Dixon & Weeks, 2019).
Αγαπητό μου σώμα...
...σε ευχαριστώ που με αφήνεις να νιώσω τη ζεστασιά μιας αγκαλιάς.
...σε ευχαριστώ που με βοήθησες να τα καταφέρω ακόμα μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.
...σε ευχαριστώ που χωνεύεις την τροφή μου και την μετατρέπεις σε ενέργεια για να κάνω ό,τι αγαπώ.
...σε ευχαριστώ που με κοιμίζεις κάθε βράδυ και με ξυπνάς κάθε πρωί.
...σε ευχαριστώ για όλα όσα κάνεις για εμένα ❤️