top of page

Το Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Διακρίσεων ΕΡΙΦΥΛΗ

Το κέντρο διαχείρισης έμφυλων διακρίσεων "Εριφύλη" είναι ένας πολυχώρος στην οδό Σαχτούρη 64, στην Πάτρα, που προσφέρει ένα πολύπλευρα οργανωμένο πλαίσιο παρέμβασης και συλλογικής ενδυνάμωσης στην κοινότητά μας. Κύριες λειτουργίες της είναι τα βιωματικά εργαστήρια, η νομική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική, ενημερωτικές δράσεις, εκθέσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις, όπως και η ανάπτυξη αυτόνομης εθελοντικής ομάδας, που εδράζεται στον χώρο της.

Αρχικός εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ο δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και απόφοιτος Τμήματος Φιλοσοφίας, Βασίλης Μάρκου. Η εξειδίκευση του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της «Βιοηθικής» και η συνάφεια που εμφανίζουν τα έμφυλα ζητήματα με τη νομική επιστήμη και τη φιλοσοφία, ενεργοποίησαν το ενδιαφέρον του για την συγκρότηση μιας διεπιστημονικής ομάδας, που θα καλύπτει τα κενά προστασίας των έμφυλων ανισοτήτων, σε μια προσπάθεια συμβολής στο κίνημα του ελληνικού «me too».

Η επιστημονική ομάδα: Χρυσούλα Λουκοπούλου, Έννη Ανδρουτσέλλη, Σταυρούλα Κορδέλλα, Μαρία Κασιώλα, Βασιλεία Χρήστου, Φωτεινή Δημακοπούλου και ο Βασίλης Μάρκου συνεργάζονται για την υλοποίηση αυτού του εγχείρηματος. Ο διάλογος των επιστημονικών πεδίων της ψυχολογίας, της νομικής, της εγκληματολογίας, της φιλοσοφίας και των θετικών επιστημών αποσκοπεί να αμβλύνει τις ανισοτήτες στις σχέσεις και στην εργασία μέσω μίας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων διαρκώς ενώπιον των στερεοτυπικών αντιλήψεων της κοινωνίας μας.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, αυτή καθεαυτή η διάχυση και επικοινωνία της λειτουργίας, των στόχων και των δράσεων του Κέντρου «ΕΡΙΦΥΛΗ» είναι ικανή να συμβάλλει στη μείωση των έμφυλων διακρίσεων.

​Έμφυλη βία

Η  πατριαρχία στις μέρες μας ζει και βασιλεύει. Πρόκειται για ένα σύστημα ιδεών και επιμέρους θεωρήσεων πάνω στις οποίες έχουν συγκροτηθεί οι περισσότερες σύγχρονες κοινωνίες. Σαφώς, είναι γνωστό ότι ισχυροποιεί – με έναν τρόπο αυθαίρετο – το ανδρικό φύλο και προάγει πρακτικές εξαναγκασμού, καταπίεσης και επιβολής. Μέσω αυτής της θεώρησης έχουν φυσικοποιηθεί πρακτικές, που συνεχίζουν να αναπαράγονται και στις σημερινές κοινωνίες. Οι πρακτικές αυτές αφορούν την υποτίμηση των γυναικών, την ενίσχυση συγκεκριμένων συμπεριφορών και έξεων – από την πλευρά των ανδρών – οι οποίες θεωρείται πως αντανακλούν και τονώνουν τον «ανδρισμό» τους, δηλαδή την επικράτηση έμφυλων ρόλων και στερεοτυπικών συμπεριφορών, την ενίσχυση της κουλτούρας του βιασμού και την φυσικοποίηση της.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε έξαρση των περιστατικών έμφυλης βίας. Πέρα από τη σωματική κακοποίηση (χαστούκια, σπρώξιμο, τράβηγμα από τα μαλλιά, κ.ά.) που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα του θύματος, η ενδοοικογενειακή βία παίρνει διάφορες μορφές: λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση και οικονομική βία – που δεν αφήνουν ορατά σημάδια αλλά τραυματίζουν εξίσου.

Οι επιπτώσεις της επηρεάζουν σημαντικά τομείς της ζωής, της προσωπικότητας και του ψυχισμού των ατόμων.  Εμείς επιδιώκουμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε με τελική απόβλεψη προσθέτοντας ένα λιθαράκι στο κίνημα #metoo, την άρση του κύκλου της σιωπής και της κακοποίησης.

Τρόποι παρέμβασης:

Εργαστήρια ενδυνάμωσης: Διαχείριση των συγκρούσεων, την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην βάση της συναίνεσης, ενηλίκων ή ακόμα και γονέων για τα παιδιά τους ενίσχυση της αυτογνωσίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι θεματικές που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε μελλοντικά φαινόμενα βίας, μέσα από την ενδυνάμωση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις στον συνεδριακό μας χώρο, ημερίδες, εκθέσεις, παρεμβάσεις στα σχολεία, λειτουργία αυτόνομης εθελοντικής ομάδας παράλληλης δράσης: Η ενημέρωση της κοινότητας για το φαινόμενο και τις θεματικές της έμφυλης βίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διεκδίκηση των μελών της προς την κατάκτηση μεγαλύτερων βαθμίδων ισότητας στην ζωή τους.

Οδηγός απόδρασης: Στο κέντρο παρέχουμε έναν λεπτομερή πρακτικό οδηγό απόδρασης από μια κακοποιητική σχέση, βήμα προς βήμα. Από την κατάρτιση σχεδίου απόδρασης μέχρι τις αναγκαίες νομικές ενέργειες σε συνεργασία με το δίκτυο νομικών συνεργατών μας.

Ολιστική αντιμετώπιση: Ελάτε σε επαφή μέσα από τους τρόπους επικοινωνίας μας με την «ΕΡΙΦΥΛΗ» και με σεβασμό στο επαγγελματικό απόρρητο, με εχεμύθεια και προσήλωση στο συγκεκριμένο κάθε φορά πρόβλημα, το δίκτυο συνεργατών μας μπορεί σε συνεργασία ή η αρμόδια/ ο αρμόδιος επιστήμονας ξεχωριστά να προσφέρει την κατεύθυνση που είναι καλύτερη να ακολουθήσετε. Η συνεργασία των επιστημών της εγκληματολογίας, της ψυχολογίας, των νομικών δυνατοτήτων είναι πολλές φορές αναγκαία για μια ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.

Τηλέφωνο

Email 

Επικοινωνία

Ακολουθήστε μας

2610 33 46 55

  • Facebook
  • Instagram

Μάθε πως μπορείς να βοηθήσεις

bottom of page