top of page

Η "Εριφύλη" είναι από τους πιο δραστήριους οργανισμούς στην Πάτρα με άμεση στόχευση τη διαχείριση των έμφυλων ανισοτήτων και της έμφυλης βίας προληπτικα και αποκαταστατικά μέσα από: νομική συμβουλευτική, ενδυνάμωση των θηλυκοτήτων μέσω της ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους και συνηγορίας για τη διεκδίκηση αυτών, εργαστήρια ψυχικής ενδυνάμωσης και καλλιέργειας/αξιοποίησης δεξιοτήτων,  ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας, σεμινάρια, ημερίδες, αρθρογραφία, κ.α. Οι δράσεις του οργανισμού απευθύνονται σε θηλυκότητες,  μαθητριες/ες,  εκπαιδευτικούς, φοιτητριες/ες,  επαγγελματίες υγείας και στο ευρύ κοινό.

Η εθελοντική ομάδα της “Εριφύλη” αρθρογραφεί στη μόνιμη στήλη “Στερεοτυπάκια” στο thebest.gr, σχεδιάζει αυτόνομα ή/και συμμετέχει στις δράσεις της “Εριφύλη” και εκπαιδεύεται συστηματικά.


Στο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της, η “Εριφύλη” έχει ήδη αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, και έχει τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Τμήματος Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, της 6η Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας,  κ.α., ενώ στις δράσεις τις έχουν συμμετάσχει περισσότερες/οι από 1.500 ωφελούμενες/οι. Ως απόρια της συνεργασίας με την Β’βάθμια Εκπαίδευση, τη σχολική χρονιά 2022-2023 τα μέλη και η εθελοντική ομάδα της “Εριφύλη” υλοποίησαν βιωματικά εργαστήρια σε περισσότερες/ους από 600 μαθητριες/ες και εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Πάτρας με θέμα “Σπάζοντας τα Στερεότυπα”. Μέσω της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών περισσότερες/οι από 200 φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Χημείας, και του Τμήματος Ιατρικής, συμμετείχαν σε σεμινάριο για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας και την παροχή “πρώτων βοηθειών”. Τέλος, το 2022 διοργάνωσε το 1ο φεστιβάλ κατά της έμφυλης βίας στην Πάτρα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου συμμετείχαν εξέχοντες οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών και εξιδεικευμένες/οι επιστήμονες, και παρουσίασε μεγάλη απήχηση.

​Έμφυλη βία

Η  πατριαρχία στις μέρες μας ζει και βασιλεύει. Πρόκειται για ένα σύστημα ιδεών και επιμέρους θεωρήσεων πάνω στις οποίες έχουν συγκροτηθεί οι περισσότερες σύγχρονες κοινωνίες. Σαφώς, είναι γνωστό ότι ισχυροποιεί – με έναν τρόπο αυθαίρετο – το ανδρικό φύλο και προάγει πρακτικές εξαναγκασμού, καταπίεσης και επιβολής. Μέσω αυτής της θεώρησης έχουν φυσικοποιηθεί πρακτικές, που συνεχίζουν να αναπαράγονται και στις σημερινές κοινωνίες. Οι πρακτικές αυτές αφορούν την υποτίμηση των γυναικών, την ενίσχυση συγκεκριμένων συμπεριφορών και έξεων – από την πλευρά των ανδρών – οι οποίες θεωρείται πως αντανακλούν και τονώνουν τον «ανδρισμό» τους, δηλαδή την επικράτηση έμφυλων ρόλων και στερεοτυπικών συμπεριφορών, την ενίσχυση της κουλτούρας του βιασμού και την φυσικοποίηση της.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε έξαρση των περιστατικών έμφυλης βίας. Πέρα από τη σωματική κακοποίηση (χαστούκια, σπρώξιμο, τράβηγμα από τα μαλλιά, κ.ά.) που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου, η ενδοοικογενειακή βία παίρνει διάφορες μορφές: λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση και οικονομική βία – που δεν αφήνουν ορατά σημάδια αλλά τραυματίζουν εξίσου.

Οι επιπτώσεις της επηρεάζουν σημαντικά τομείς της ζωής, της προσωπικότητας και του ψυχισμού των ατόμων.  Εμείς επιδιώκουμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε με τελική απόβλεψη προσθέτοντας ένα λιθαράκι στο κίνημα #metoo, την άρση του κύκλου της σιωπής και της κακοποίησης.

Τρόποι παρέμβασης

Εργαστήρια ενδυνάμωσης

Διαχείριση των συγκρούσεων, την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη βάση της συναίνεσης, ενηλίκων ή ακόμα και γονέων για τα παιδιά τους ενίσχυση της αυτογνωσίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι θεματικές που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε μελλοντικά φαινόμενα βίας, μέσα από την ενδυνάμωση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

Δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης

Ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες, εκθέσεις, παρεμβάσεις στα σχολεία, λειτουργία αυτόνομης εθελοντικής ομάδας παράλληλης δράσης.

Σχέδιο διαφυγής

Στο κέντρο παρέχουμε έναν λεπτομερή πρακτικό οδηγό απόδρασης από μια κακοποιητική σχέση, βήμα προς βήμα. Από την κατάρτιση σχεδίου απόδρασης μέχρι τις αναγκαίες νομικές ενέργειες σε συνεργασία με το δίκτυο νομικών συνεργατών μας.

Ελάτε σε επαφή μέσα από τους τρόπους επικοινωνίας μας με την «ΕΡΙΦΥΛΗ» και με σεβασμό στο επαγγελματικό απόρρητο, με εχεμύθεια και προσήλωση στο συγκεκριμένο κάθε φορά πρόβλημα, το δίκτυο συνεργατών μας μπορεί σε συνεργασία ή η αρμόδια/ ο αρμόδιος επιστήμονας ξεχωριστά να προσφέρει την κατεύθυνση που είναι καλύτερη να ακολουθήσετε. 

Το Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων ΕΡΙΦΥΛΗ

bottom of page