top of page

Το 6ο ΕΠΑΛ και το Κέντρο Εριφύλη σε μια φωτογράφηση με πολλά μηνύματα




Οι μαθήτριες του 6ου ΕΠΑΛ Πάτρας και η καθηγήτρια τους Ειρήνη Γιαννακοπούλου σε συνεργασία με το Κέντρο «Εριφύλη» είναι σε θέση να παρουσιάσουν το προϊόν μιας δουλεμένης σε πολλά στάδια δράσης με σκοπό την αναγνώριση και αποδόμηση των στερεοτύπων και των έμφυλων διακρίσεων, καθώς και την αναγκαιότητα απόδρασης από μια κακοποιητική σχέση.

Στα πλαίσια του φετινού προγράμματος Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο "Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας Γυναικοκτονίας" οι μαθήτριες σε συνεργασία με την Καθηγήτριά τους αρχικά αφιέρωσαν χρόνο, ώστε να ανασύρουν από το διαδίκτυο φωτογραφίες που συναντάμε συχνά στις οθόνες μας και αναπαράγουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την κατεστημένη αντίληψη για τον ρόλο μεταξύ των φύλων. Στην συνέχεια προετοίμασαν σενάρια που θα μπορούσαν να αναπαραστήσουν οι ίδιες, να φωτογραφηθούν και να αντιπαραβάλλουν το αποτέλεσμα στις «τοξικά αρρενωπές» φωτογραφίες μέσω ενός πρωτότυπου γραφιστικού.

Πράγματι, η ομάδα του 6ου ΕΠΑΛ φιλοξενήθηκε από το Κέντρο «Εριφύλη» και όλες και όλοι μαζί ασχολήθηκαν ένα ολόκληρο πρωινό με την προετοιμασμένη να αποδομήσει τα έμφυλα στερεότυπα και την κουλτούρα του βιασμού φωτογράφηση. Είναι φυσικό τα παιδιά να ενθουσιαστούν κατά τη διάρκεια του πιο ζωντανού κομματιού της δράσης που τόσο πετυχημένα είχαν σχεδιάσει, ενώ τα μέλη του Κέντρου «Εριφύλη» φρόντισαν προηγουμένως να παρουσιάσουν ένα σεμινάριο για τα «Στερεότυπα στις οθόνες μας». Η επιμόρφωση στα ζητήματα της ισότητας των φύλων σε συνδυασμό με το ψυχαγωγικό περιεχόμενο της δράσης δημιούργησαν ένα αξέχαστο για όλες και όλους τους συμμετέχοντες αποτέλεσμα.

Λίγες μέρες πριν την εκκίνηση των Πανελληνίων εξετάσεων η δράση ολοκληρώθηκε και το γραφιστικό είναι έτοιμο προς δημοσίευση. Στο σημερινό θέμα της στήλης «Στερεοτυπάκια» έχουμε την χαρά να το παρουσιάσουμε για πρώτη φορά και να μοιραστούμε το εποικοδομητικό του αποτέλεσμα. Με αφορμή το θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, πρέπει να αναφερθεί ότι το φεμινιστικό κίνημα ουδέποτε υπήρξε ένα κίνημα χαράς, αλλά ένας πόλεμος με το κατεστημένο του τότε και του τώρα. Τα καθημερινά κακοποιητικά περιστατικά το επιβεβαιώνουν.

Μαθήτριες του 6ου ΕΠΑΛ, Ειρήνη Γιαννακοπούλου και Κέντρο «Εριφύλη»


Η δράση, στο μέρος που αφορά το Κέντρο «Εριφύλη», εντάσσεται στην Πράξη που χρηματοδοτείται από τη Δράση 9.v.1.1-a «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στη Δυτική Ελλάδα». Η Δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




bottom of page