top of page

Η εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων«ΕΡΙΦΥΛΗ»

Πάτρα: Η εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων «ΕΡΙΦΥΛΗ»


Εικόνα από την εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου Εριφύλη. Περίπου 50 άτομα καθονται σε μία αίθουσα με ξύλινο ταβάνι και ξύλινο πάτωμα και παρακολουθούν μία από τις ομιλίες.

Πηγή: the best portal patras

Με γεμάτο τον Πολυχώρο του στην οδό Σαχτούρη έγινε το Σάββατο το απόγευμα η εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων «ΕΡΙΦΥΛΗ», με αφορμή την ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο Best Patras, η υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς και κόσμος που αγκάλιασε θερμά την προσπάθεια παρέμβασης του κέντρου στα προβλήματα αποκλεισμών και έμφυλης βίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος, ιδρυτικό μέλος του Κέντρου, Βασίλης Μάρκου, ενώ ανέπτυξε λίγα λόγια για τους στόχους και την φιλοσοφία του. Όπως ανέφερε στον Best Patras, «η υποδοχή που έχουμε τύχει μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική γιατί μας γεμίζει κίνητρο να παράξουμε έργο στην κοινότητα μας. Αποσκοπούμε να συμπληρώσουμε το κενό, εκεί όπου το κράτος αδυνατεί να συμβάλει, αναπτύσσοντας ποικίλες δράσεις, πρωτοβουλίες και υπηρεσίες αρωγής. Ταυτόχρονα όμως, έχει μεγάλη σημασία η παρουσία των βουλευτών που ήρθαν στην εκδήλωσή μας το Σάββατο γιατί χρειαζόμαστε την στήριξη τους, όπως και όλων των πολιτικών δυνάμεων και φορέων που θέλουν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση της συμμαχίας των φύλων».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης Μαρία Ιωακειμίδη μίλησε για την επίδραση της πανδημίας στην εργασία των γυναικών και η ψυχολόγος Έννη Ανδρουτσέλλη για τον εμφανή και τον μεταμφιεσμένο σεξισμό (αμφίθυμο). Η προγραμματισμένη ομιλία της εγκληματολόγου-σύμβουλου ψυχικής υγείας Ματίνας Λαδικού για τον σύνθετο ρόλο της σύγχρονης γυναίκας ματαιώθηκε λόγω ασθένειας της ίδιας, παρενέβη η συντονίστρια της αυτόνομης εθελοντικής ομάδας της ΕΡΙΦΥΛΗΣ Κατερίνα Μανιάτη για έναν χαιρετισμό, ενώ την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε η υπεύθυνη εκδηλώσεων Σταυρούλα Κορδέλλα. Με λίγα λόγια, το κέντρο θέλοντας να παρέμβει στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των έμφυλων ανισοτήτων επέλεξε τα βιωματικά εργαστήρια ψυχοεκπαίδευσης που πρώτος εισήγαγε ο Irnin Yalom. Μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, συμμετοχικότητας και συνεργασίας, τα μέρη αποκομίζουν την ευεργετική επίδραση της συμμετοχής σε ομάδα. Δεύτερον, επέλεξε την νομική υποστήριξη σε συμβουλευτικό επίπεδο, την ενημέρωση δυνατοτήτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας, την κατάρτιση ενός εξατομικευμένου σχεδίου απόδρασης από μια κακοποιητική σχέση και τέλος την δικαστική εκπροσώπηση.

Σε συνεργασία με τις ειδικούς ψυχικής υγείας, εξετάζουν την βέλτιστη κάθε φορά λύση, σε ένα ολιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης. Παράλληλα, το κέντρο διοργανώνει εκδηλώσεις, ημερίδες, εκθέσεις για τις έμφυλες ανισότητες και την έμφυλη βία, παρέχει τον χώρο για εκδηλώσεις, εκθέσεις, ημερίδες άλλων πρωτοβουλιών, ενώ δεσμεύεται να τον προσφέρει αφιλοκερδώς για προσπάθειες που σχετίζονται με τους στόχους του.

* Τρόποι επικοινωνίας με το κέντρο είναι ο ιστότοπός του (www.erifyli.org), η αλληλογραφία στο mail erifyli.org@gmail.com και στο τηλέφωνο 2610 334 655


Η δράση εντάσσεται στην Πράξη που χρηματοδοτείται από τη Δράση 9.v.1.1-a «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στη Δυτική Ελλάδα». Η Δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




bottom of page