top of page

Η ''Εριφύλη'' διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ κατά της Έμφυλης Βίας "ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ" στην Πάτρα







Το Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Διακρίσεων «ΕΡΙΦΥΛΗ» διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ για την Έμφυλη Βία στο κέντρο της Πάτρας με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη συμμετοχή πολλών άλλων φορέων και πρωτοβουλιών.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό γεγονός που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται και σε άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και έχουν κεντρικό άξονα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών για τα ζητήματα έμφυλων ανισοτήτων με στόχο την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Το Φεστιβάλ θα έχει τίτλο «Σχέδιο Απόδρασης» και θα λάβει χώρα στο δημοτικό αίθριο του «Έσπερου» δίπλα στην πλατεία Γεωργίου από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 02 Οκτωβρίου. Τρεις μέρες γεμάτες δρώμενα, βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις, που επιδιώκουν την ενεργή συμμετοχή του κόσμου, παράγουν μια ορατή ποιητική που αναζητάει νέα αιτήματα.

Το τριήμερο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιωματικά εργαστήρια για παιδιά με στόχο τα στερεότυπα που διαμορφώνονται από την μικρή ηλικία, την παρουσίαση ενός σεμιναρίου αυτοάμυνας με θέμα την αποφυγή του κινδύνου («Stay Away») και παρουσίαση από τα μέλη της Εριφύλης οδηγιών βοήθειας θυμάτων έμφυλης βίας και βήματα για ένα σχέδιο απόδρασης αυτών των θυμάτων. Επίσης το Studio Έκφρασης Derida θα φέρει στην καρδιά του φεστιβάλ το εργαστήριο Expression Primitive με εφαρμογή στην χοροθεραπεία και στο community dance. Ενώ δεν θα λείπει και ένα δυνατό DJ set με τίτλο: «Στερεότυπα στα Decks – Τα Σπάμε!». Τα στερεότυπα θα σπάει στα decks η μοναδική SiaNa Melody!

Θα συμμετέχει η οργάνωση από την Αθήνα «G-All, Gender Alliance Initiative - Η Συμμαχία των Φύλων» σε μια βιωματική παρουσίαση της ψυχολογικής διάστασης της κακοποιητικής συμπεριφοράς. Θα υπάρχουν δράσεις από καταξιωμένες/ους ειδικές/ειδικούς στο αντικείμενό τους, που εξετάζουν τα όρια των εαυτών μας και παρεμβαίνουν στις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις μας, ομιλίες, μουσική, ενημερωτικό υλικό και τη συμμετοχή συγγενών με την «ΕΡΙΦΥΛΗ» φορέων της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, προσφέρονται νέοι τρόποι να αναμορφώσουμε το δημόσιο χώρο, τη δημόσια σφαίρα, μέσα από τη συνάρθρωση διαφορετικών θέσεων και ταυτοτήτων, που επιτρέπουν τη δόμηση πολλών διαφορετικών «εμείς» με στόχο την προώθηση της δημοκρατίας. Η απαίτηση για δημόσια καταγγελία των φαινομένων έμφυλης βίας σημαίνει συγχρόνως και απαίτηση για δημόσια παρουσία στον δημόσιο χώρο. Μαζί με τα αιτήματα για καθολική πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση, τα αιτήματα για πρόσβαση στη δημόσια σφαίρα αναδεικνύουν αυτό ακριβώς που απουσιάζει, αυτό που βίαια συγκαλύπτεται και αποσιωπάται.

Το τριήμερο θα ολοκληρωθεί με μια ευρεία συλλογική συζήτηση ξεχωριστών στο αντικείμενό τους ομιλητών, με τους δημοσιογράφους να έχουν κεντρική παρουσία και συμμετοχή με ομιλήτριες/ομιλητές, που θα έχει ως στόχο την παραγωγή συμπερασμάτων σε ζητήματα δεοντολογίας πάνω στο πώς διαχειριζόμαστε στο πεδίο της/του η καθεμία/ο καθένας τις κακοποιητικές συμπεριφορές, ώστε ο αντίκτυπος του Φεστιβάλ να εκταθεί ακόμα περισσότερο και στο μέλλον και το βράδυ προβολή ταινίας με παράλληλο προβληματισμό και αλληλεπίδραση με το κοινό.

Η συμμετοχή σε όλα τα σεμινάρια, workshops και δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν για όλες και όλους!

Στα workshops που έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων, εξασφαλίστε τώρα τη θέση σας κάνοντας κράτηση στην αντίστοιχη φόρμα συμμετοχής:

Αν θέλετε να συμμετέχετε ως εθελοντής/όντρια στο φεστιβάλ συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής εδώ!


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 30/09 απόγευμα: 6 μ.μ.: Σεμινάριο αυτοάμυνας για την αποφυγή του κινδύνου Stay Away | Balagan IKMF PATRA Εξασφαλίστε τη θέση σας και συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στο σεμινάριο: https://forms.gle/bQqHN9iFcy4x2pMd8

7:30 μ.μ.

Ομιλίες-Συζήτηση: -Δεύτερος τραυματισμός στη δικαστική διαδικασία και στα μέσα ενημέρωσης των θυμάτων έμφυλης βίας | Αντωνία Λεγάκη, Δικηγόρος Αθηνών - Σχέδιο Απόδρασης Πρώτες βοήθειες σε εγκλωβισμένα μέρη σε μία κακοποιητική σχέση | Βασίλης Μάρκου, Νομικός Εκπρόσωπος ΕΡΙΦΥΛΗ 9:00 μ.μ. Στερεότυπα στα Decks - Τα σπάμε! DJ set με τη SiaNa Melody

Σάββατο 1/10 πρωί: 10:00 π.μ.: Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ιδιωτικότητα και ελευθερία έκφρασης»

Σάββατο 1/10 απόγευμα: 6:00 μ.μ.: EXPRESSION PRIMITIVE – dance therapy, εργαστήριο εξέτασης των ορίων της/του εαυτής/εαυτού μας | Studio Έκφρασης DERIDA

Εξασφαλίστε τη θέση σας και συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στο εργαστήριο:: https://forms.gle/mvoWSjqK71DFgjEw6

7:30 μ.μ.: Διαδραστική συζήτηση: Από τα έμφυλα στερεότυπα ως την έμφυλη βία... Υπάρχει άλλος δρόμος | Gender Alliance Initiative- H Συμμαχία των Φύλων Η κεκαλυμένη βία στα αόρατα intersex παιδιά" | INTERSEX GREECE

Κυριακή 2/10 πρωί: 11:00: Βιωματικό εργαστήριο για παιδιά «Έχουν τα επαγγέλματα φύλο;» | ΕΡΙΦΥΛΗ 6:00: Δικτύωση φορέων - Συζήτηση 7:30 μ.μ.: Εργαστήριο για την έμφυλη βία και τα στερεότυπα στην μεγάλη οθόνη και προβολή ταινίας | PUNTO VS WORD

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρουσιάζεται η υπαίθρια ομαδική εικαστική έκθεση #NotAlone OpenAir, η οποία αποτελεί μέρος της φετινής ετήσιας καμπάνιας #NotAlone – Εκστρατεία κοινωνικού αντίκτυπου ενάντια σε κάθε μορφή Κακοποίησης του ART HUB Athens.

Η δράση, στο μέρος που αφορά το Κέντρο «Εριφύλη», εντάσσεται στην Πράξη που χρηματοδοτείται από τη Δράση 9.v.1.1-a «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στη Δυτική Ελλάδα». Η Δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




bottom of page