top of page

Η Εριφύλη στο 2ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας!

- To Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Διακρίσεων «ΕΡΙΦΥΛΗ» πραγματοποίησε μια καινοτόμα δράση που απευθυνόταν σε παιδιά 8 με 12 ετών!


Ένα μικρό κορίτσι κάθεται σε ένα πλακόστρωτο, και κραταει ένα χαρτί με το σκίτσο μιας νοσοκόμας. Μπροστά της βρίσκονται χαρτιά που γράφουν  διάφορα επαγγέλματα: κτηνίατρος, ναυτικός, υπάλληλος γραφείου, νηπιαγωγός.

Η ένστολη γυναίκα πυροσβέστης που συμμετείχε στο εργαστήριο κρατάει την ζωγραφιά που την απαθανάτησε ένα μικρό κορίτσι. Το σκίταο δείχνει την πυροσβέστη με την στολή της να σβήνει μια πυρκαγιά!


Το Σάββατο το πρωί στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας που διοργανώνει η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών, το Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων «ΕΡΙΦΥΛΗ» πραγματοποίησε μια καινοτόμα δράση που απευθυνόταν σε παιδιά 8 με 12 ετών. Οι γονείς των παιδιών, είχαν την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν να συμμετέχουν σε ένα βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Έχουν τα επαγγέλματα φύλο;». Η εκπαιδευτικός και μέλος της «ΕΡΙΦΥΛΗ», Φωτεινή Δημακοπούλου ανέλαβε να υλοποιήσει μια ομαδική διαδικασία που στόχο είχε την συνειδητοποίηση του πώς διαμορφώνονται από πολύ μικρή ηλικία τα έμφυλα στερεότυπα και την επίδραση που έχουν τα μοντέλα ρόλων που βλέπουμε στην οικογένεια και στα ΜΜΕ και πως μας επηρεάζουν τις επαγγελματικές μας επιλογές. Μέσα από τον εξειδικευμένο βηματισμό της Φωτεινής Δημακοπούλου, τα παιδιά ξεκίνησαν να διαμορφώνουν αναπαραστάσεις των επαγγελμάτων, που ως κύριο χαρακτηριστικό είχαν την επιλογή αντρικών ρόλων σε επαγγέλματα όπως της/του πυροσβέστη, της/του αστυνομικού, της/του λιμενικού,της/του γιατρού. Δηλαδή επαγγέλματα που έχουμε συνηθίσει να αποδίδουμε στο αντρικό φύλο.


Το «παιχνίδι» κράτησε περίπου μια ώρα, ενώ το ίδιο διάστημα, σε έναν διακριτό χώρο που δεν ήταν ορατός στα παιδιά, περίμεναν οι καλεσμένες της «ΕΡΙΦΥΛΗΣ» και του βιωματικού της εργαστηρίου: Μια Πυροσβέστης, μια Αστυνομικός, δύο Λιμενικοί γυναίκες και μια Γιατρός, όλες με τις στολές τους. Οι καλεσμένες τελικά έκαναν την εμφάνισή τους και «αποκαλύφθηκε» στα παιδιά η ανατροπή των στερεοτύπων μέσα από την ίδια την παρουσία και την αναπαράσταση των επαγγελμάτων από γυναίκες. Οι επαγγελματίες μαζί με την κα Δημακοπούλου συνομίλησαν με τα παιδιά και έλυσαν τις απορίες που είχαν μετά το πρώτο ξαφνικό «σοκ». Μόλις ολοκληρώθηκε η δράση, όλες και όλοι οι συμμετέχοντες σχημάτισαν έναν κύκλο και κρατώντας τα χέρια φώναξαν τις λέξεις «Ισότητα» και «Εριφύλη».



Μια Πυροσβέστης, μια Αστυνομικός, δύο Λιμενικοί γυναίκες και μια Γιατρός, όλες με τις στολές τους, ενώπιον των παιδιών που παρακολούθησαν το εργαστήριο, δέχονται τις ερωτήσεις των παιδιών, ενώ περαστικοί και γονείς παρακολουθούν.


Το εργαστήριο είναι εμπνευσμένο από τον Οδηγό υλοποίησης εκπαιδευτικών-επιμορφωτικών δράσεων της G-All, Gender Alliance Initiative - Η Συμμαχία των Φύλων σε συνεργασία με το Heinrich Böll Stiftung Greece και θα επαναληφθεί ίδιο ή σε κάποια παραλλαγή στο 1ο Φεστιβάλ για την Έμφυλη Βία με τίτλο «Σχέδιο Απόδρασης», στο αίθριο που βρίσκεται πλησίον της Πλατείας Γεωργίου. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η βιωματική εξοικείωση με το μήνυμα της συμμαχίας των φύλων και της ισότητας σε μικρές ηλικίες.


Η δράση, στο μέρος που αφορά το Κέντρο «Εριφύλη», εντάσσεται στην Πράξη που χρηματοδοτείται από τη Δράση 9.v.1.1-a «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στη Δυτική Ελλάδα». Η Δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




bottom of page