Εργαστήριο Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που έχουν υποστεί έμφυλη βία
Η ΚΟΙΝΣΕΠ “Εριφύλη” και οι εξειδικευμένες/οι συνεργάτιδες/τες της (δικηγόροι, ψυχολόγοι) έχουν αναπτύξει σεμινάριο «πρώτων βοηθειών ατόμων που δέχονται έμφυλη βία» σε αναλογία των αντίστοιχων σεμιναρίων πρώτων βοηθειών που έχουν αναπτυχθεί για περιστατικά σωματικής υγείας (π.χ. ΕΚΑΒ, Ερυθρός Σταυρός κ.α.). Το σεμινάριο δομημένο από τα μέλη μας σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές πηγές που σχετίζονται με το θέμα, την εμπειρία τους στην υποστήριξη τέτοιων περιστατικών και την ανάπτυξη του έτι περαιτέρω ως πρωτογενές υλικό. Εκκινεί από τη διαπίστωση, ότι τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος τέτοιων περιπτώσεων που υφίστανται έμφυλη βία, οι συγγενείς, οι φίλες/φίλοι, επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή μαζί τους συνήθως, ακόμα και τυχαίες/οι παρευρισκόμενες/οι, ως “πρώτες/οι υποδοχείς” μιας δυνάμει μαρτυρίας που μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελία της κακοποίησης, είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι «πρώτους υποδοχείς», επομένως συνηθίζουμε στην «Εριφύλη» να αποκαλούμε τα άτομα εκείνα, είτε είναι επαγγελματίες που σχετίζονται με θύματα έμφυλης βίας, είτε είναι φίλες/οι, συγγενείς, ή ακόμα ακόμα τρίτοι, που το θύμα για πρώτη φορά εμφανίζει μια διάθεση να ζητήσει βοήθεια. Το σεμινάριο μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί σε επαγγελματίες που σχετίζονται με το θέμα (φοιτήτριες/ες ιατρούς, νοσηλεύτριες/ες, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, επαγγελματίες στρατού), αλλά και στο ευρύ κοινό, ενώ ανάλογα με το κοινό που απευθύνονται προσαρμόζονται αναλόγως μέσα από μια δυναμική σχέση μέσου/σκοπού.
-
Σε πρώτο στάδιο διερευνούνται τα στερεότυπα και οι μύθοι, που αναπαράγονται στη κοινωνία μας σχετικά με το φαινόμενο της έμφυλης βίας και προκαλείται η τεκμηριωμένη αποδόμησή τους, ώστε να γίνει κατανοητή η θέση ενός κακοποιημένου ατόμου, ώστε η προσέγγισή του και η επαφή μαζί του να είναι ενημερωμένη και να εμπεριέχει το στοιχείο της ενσυναίσθησης.
-
Σε δεύτερο στάδιο, οι συμμετέχουσες/οντες, αφού αποκτούν δεξιότητες, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές πλαίσιο ανάπτυξης του προβλήματος απο το κακοποιημένο μέρος σε όλη του τη διάσταση, προοπτική που τίθεται ως ζητούμενο και δεν είναι καθόλου αυτονόητη, καθώς η ψυχολογική κατάσταση του, οι ενοχές που το συνοδεύουν και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνίας που προαναφέρθηκαν, το οδηγούν στην απομόνωση και την εσωστρέφεια.
-
Σε τρίτο στάδιο, οι συμμετέχουσες/οντες αποκτούν εργαλεία ορθής και μεθοδευμένης επικουρίας στοιχειοθέτησης μιας καταγγελίας, με τρόπο ώστε αφενός το κακοποιημένο μέρος να παραμείνει ασφαλές και αφετέρου η κατάληξη να έχει την όσο το δυνατό περισσότερο εμπεριστατωμένη θεμελίωση της υπόθεσής του. Σε αυτό το στάδιο, οι συμμετέχουσες/οντες αποκτούν γνώσεις για τα αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν να συλλεγούν και για την ενημερωμένη επαφή που μπορούν να έχουν οι ίδιες/ίδιοι ως “πρώτοι υποδοχείς”, με τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, την αστυνομία, τους δικηγόρους και το που μπορούν να παραπέμψουν ένα περιστατικό για την καλύτερη και πληρέστερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
-
Εν τέλει, όλη αυτή η διαδρομή καταλήγει στη σημασία που έχει οι “πρώτοι υποδοχείς” να συμμετέχουν με την εμπειρία τους στην δύσκολη ανάβαση που πρέπει να μετέλθει ένα άτομο που δέχεται έμφυλη βία, μέχρι τον απεγκλωβισμό του απο τη κακοποίηση που δέχεται και τελικά την τιμώρηση του δράστη, καθώς η δική τους μαρτυρία σε όλη αυτή την εξέλιξη είναι ένα ακόμα κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όταν εμφανιστεί η ανάγκη.
Αν σας ενδιαφέρει αυτό το εργαστήριο επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2610 33 46 55, στο email: erifyli.org@gmail.com ή στείλτε μας μήνυμα εδώ.